« Organizačné mýty: Správny plánovací nástroj je všetko čo potrebujem | Index | Organizačné mýty: Instantné upratovanie a organizácia za pár hodín »

Organizačné mýty: V mojej kope to ľahko nájdem

Poslané: Pondelok, júl 16, 2007 o 8:27 AM od RC

Niekedy sa nám môže zdať, že stohy dokumentov alebo vecí sú zorganizované a ľudia sú v nich schopní rýchlo vyhľadať hocičo, čo práve potrebujú. V skutočnosti to ale spravidla trvá veľmi dlho a často medzitým pre nás hľadaná vec stratí význam. Navyše prehľadávanie stohov dokumentov môže byť veľmi stresujúce. Preto Susan ako optimálne riešenie navrhuje zoskupovanie dokumentov podľa témy. Toto riešenie ona sama považuje za najpraktickejšie a najprehľadnejšie.
Navyše vďaka "stohovaniu" vecí často strácame prehľad o tom čo už vlastníme. Potom musíme kúpiť jednu vec viackrát alebo sa zmieriť s tým, že ju nemôžeme použiť. Pritom určite vieme, že niekde v tej našej kope musí byť. Nakoniec skončíme napr. s viacerými podobnými tričkami rovnakej farby. Tie predchádzajúce sú totiž ukryté hlboko v dezorganizovanej a preplnenej skrini.

Produktívne riešenie situácie spočíva vo vytvorení skupín rovnakých predmetov, vytvorení jediného miesta na ukladanie vecí patriacich do jednotlivých skupín, jeho označení a v konzistentnom vracaní zodpovedajúcich vecí na toto miesto.

Originál článku Productivity & Organizing Myth #6 – I can find anything in my piles.

« Organizačné mýty: Správny plánovací nástroj je všetko čo potrebujem | Hore | Organizačné mýty: Instantné upratovanie a organizácia za pár hodín »